Sam zmiękczacz wody przyda nam się w przypadku, gdy mamy doprowadzony wodociąg, a woda nim dostarczana jest już uzdatniona przez przedsiębiorstwo. Taka woda oczywiście jest przydatna do spożycia, lecz czasami jej walory pozostawiają wiele do życzenia. Niekiedy duża ilość chloru psuje jej smak i zapach. Problem ten mogą rozwiązać filtry kuchenne, np. filtry odwróconej osmozy. Większym problemem jest jednak wysoka twardość wody, często spotykana w naszym kraju. Twarda woda powoduje szereg nieprzyjemności, dlatego warto zastanowić się nad zakupem zmiękczacza.
Natomiast uzdatniacz wody sprawdzi nam się w przypadku wody z własnego ujęcia, np. studni. W przeciwieństwie do wody wodociągowej nie mamy gwarancji jej jakości i przydatności do spożycia. Po analizie wykonanych badań wody dobierany jest odpowiedni proces uzdatniania wody by mogła być bezpieczna dla domowników. Oczywiście, wodę z własnego źródła po jej odpowiednim uzdatnieniu możemy również poddać procesowi zmiękczenia.